Jitze de Haan (1959-2002)

Jitze is op 18 april 2002 geheel onverwacht en veel te vroeg overleden. H&H was ons idee, onze gedroomde toekomst en werkelijkheid. Binnen H&H  heb ik veel te kort met hem mogen samenwerken. Ik heb enorm veel geleerd van Jitze, waaronder twee wijsheden die ik nog dagelijks gebruik:

  • Hoe moeilijk kan het zijn?
  • Wat kan mij nou gebeuren?

Onderstaande tekst heeft Jitze, op 12 april 2002, zelf geschreven voor de web-site van Hopstaken  & De Haan Organisatie advies bureau:

Jitze wordt op 17 november 1959 geboren te Lioessens, in het noorden van de provincie Friesland. Na het voltooien van de Pedagogische Academie te Drachten (1980) en de studie Sociologie te Groningen (1986), doet hij onder meer onderzoek naar de waardering bij studenten en werkgevers van de opleiding HBO-Jeugdwelzijnswerk (1987-1989) en modularisering in het hoger onderwijs (1988-1990). In die periode ontwikkelt hij tevens een systeem voor interne kwaliteitszorg, op basis waarvan hij enkele jaren vanuit het Centrum voor Studies van het Hoger-Onderwijsbeleid (CSHOB) te Enschede vele onderwijsinstellingen in Nederland en Zuid-Afrika ondersteunt bij het opzetten van hun kwaliteitsborging. Nadat hij in 1996 het CSHOB heeft verlaten, verricht hij – vanuit Regioplan te Amsterdam – in opdracht van de Commissie Vernieuwingsfonds diverse audits bij hogescholen en specialistische kenniscentra. In 1997 treedt hij als manager in dienst bij Coopers & Lybrand (C&L) te Utrecht. Vervolgens komt hij terecht bij het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (CINOP) te ‘s-Hertogenbosch, waar hij betrokken is bij de opzet van een management consultancy groep. Vanuit het CINOP maakt hij in september 1999 de overstap naar de Hogeschool voor Economische Studies (HES) te Amsterdam, waar hij tot op heden een substantiële bijdrage levert aan het optimaliseren van de interne organisatie en het nemen van initiatieven tot samenwerking met bedrijven, overheden en andere onderwijsinstellingen. In zijn vrije tijd houdt Jitze zich vooral bezig met fotografie, onderzoek naar de historie van het filmbedrijf in Nederland in de periode 1918-1959, en zijn vriendin plus zoontje (1994).